Article de Ruth Troyano
Temps de lectura: 5 minuts
Una mirada pausada al Pla de Bages enològic. Reconeguts professionals del món del vi i la gastronomia reflexionen sobre paisatges i vins. Aquesta és la primera de dues entregues.del Pla de Bages fan un retrat de present i futur dels respectius projectes enològics i de l’esdevenir de la denominació d’origen
l“EBages és un territori que des de la calma, el silenci i la paciència ha construït un llegat i un patrimoni impressionants. L’austeritat de la pedra seca, el patrimoni de vinya amb les varietats foranies i la feina de recuperació de les varietats antigues dibuixen un mosaic únic. També hi ha un relleu generacional que permet posar una mirada moderna a tot el que els precedeix”. La nutricionista i sommelier Clara Antúnez, co-responsable de La Gastronòmica, coneix a fons la DO Pla de Bages. Sent la regió perquè l’ha habitat, l’ha escrit i n’ha degustat i narrat els seus vins en actes sovint íntims i emotius. En ressalta el paisatge, els enòlegs i el caràcter intrínsec dels vins que no és excloent quant a varietats i estils sinó aglutinador. “Redescobrir-se, tornar-se a estimar, tenir un punt d’entrega, joia i aventura”, assenyala el director general de la Fundació Alícia i gastrònom, Toni Massanés. Des d’un espai privilegiat, la talaia patrimonial i cultural de Món Sant Benet, observa el ressorgiment del Bages enològic i com l’estima del consumidor local principalment s’ha anat coent a poc a poc: “Era un patrimoni oblidat i perdut que ara s’ha retrobat i ha redescobert una història profunda i potent de producció de vi. Els vinyaires del Bages sempre han fet vi bo, amb personalitat i diferenciat, però la població no ho havia entès prou. I ara se n’han enamorat, ho han abraçat: paisatge, tradició, modernitat… S’han apuntat al joc i també s’han atrevit a provar coses des d’un punt de vista ancestral, de varietats i mètodes. Hi ha desacomplexament i risc, una recuperació potent i aquesta és la realitat de la DO”.