Article de Cristina Martí
Temps de lectura: 15 minuts

La pedra seca, testimoniatge de generacions passades, guia els caminants i ciclistes a través d’una terra plena de misteri i bellesa. Des de les antigues barraques fins als murs que abracen els vinyers centenaris, cada itinerari no només ens mostra la bellesa del paisatge, sinó també les històries i les llegendes que han forjat la nostra identitat..

L’art mil·lenari de la construcció de murs en pedra seca, reconegut mundialment com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de 2018, és molt més que simplement apilar pedres. Aquesta antiga pràctica, que ha resistit el pas del temps des de la prehistòria fins als nostres dies, implica un profund coneixement dels materials i una destresa excepcional en la seva disposició.

Aquest art ancestral, transmès de generació en generació, no només proporciona estabilitat estructural, sinó que també protegeix contra desastres naturals i fomenta la biodiversitat. A través d’una simbiosi perfecta amb el medi ambient, aquesta pràctica ens recorda la importància de valorar i preservar les antigues formes de saviesa en un món cada vegada més modernitzat.

El Bages és la comarca de Catalunya amb més concentració de pedra seca, testimoni de l’època daurada de la vinya del Bages a finals del s. XIX, amb més de 6000 barraques inventariades a la nostra zona. Es calcula que el 1890 hi havia unes 27000 ha de vinya. Constitueixen una de les joies del patrimoni etnològic de Catalunya i són l’eslògan de la nostra ruta del vi, autèntics tresors a peu de vinya.

La ruta del vi de la DO Pla del Bages - Descobreix els Secrets del Bages:  els itineraris de Pedra Seca de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages
La ruta del vi de la DO Pla del Bages - Descobreix els Secrets del Bages:  els itineraris de Pedra Seca de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages
  • 1. Itinerari de pedra seca del Samuntà de Súria: Aquest recorregut revela el patrimoni de pedra seca dels voltants del Nucli antic de Súria. Podreu admirar la Barraca de la vinya del Sanera i altres espais arqueològics com la Necròpolis de Can Banyes o el Dolmen del Samuntà. Ideal per als amants de la natura i la història.
  • 2. Les barraques als boscos de Castellgalí: Endinseu-vos als boscos de Castellgalí per descobrir diverses barraques i elements de pedra seca entre pins, alzines i roures. Una ruta ideal per a famílies i accessible per a totes les edats.
  • 3. Sant Joan de Vilatorrada i Collbaix: Aquesta ruta de nivell molt fàcil és perfecta per fer amb els més petits de la casa. Us convidem a fer una copa al porxo del celler Collbaix-El Molí o a fer una de les seves visites enoturístiques després d’explorar els murs de pedra seca i les barraques.
  • 4. Els boscos de Castellnou de Bages: Descobreix les barraques, tines, murs i cases antigues de pagès amagades als boscos de Castellnou. Una ruta dinàmica i variada ideal per a un matí amb la família.
  • 5. Les Balmes Roges al Pont de Vilomara i Rocafort: Endinsa’t dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac per descobrir les construccions impressionants de les Balmes Roges. No us oblideu de visitar el Museu de Rocafort i gaudir d’una copa amb vistes a Montserrat.
  • 6. SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer: Aquesta passejada és indicada per a tota mena de públic i us portarà a les famoses Tines de la Vall del Flequer, una construcció única  que antigament servien per elaborar el vi a peu de vinya al mig de la muntanya, tenen un gran valor històric i són una construcció única -bona part de l’estructura és feta amb pedra seca-, ja que només les trobem a la part meridional del Bages.
  • 7. Parc del Secà: Aquest espai natural ofereix tres itineraris adequats i senyalitzats a l’entorn del Parc ambiental de Bufalvent, a Manresa. Us convida a passejar, córrer i admirar els paisatges del conreu de secà, protegit pels murs de pedra seca, amb vistes a Montserrat.

Cada itinerari és una oportunitat per connectar amb la història, la natura i la cultura del Bages. Ja sigui que prefereixis un passeig tranquil entre les vinyes o una aventura en bicicleta a través dels camins més intrèpids, hi ha un itinerari per a tu.

La ruta del vi de la DO Pla del Bages - Descobreix els Secrets del Bages:  els itineraris de Pedra Seca de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages

Per entendre millor els itineraris i poder gaudir-ne al màxim, hem tingut l’oportunitat d’entrevistar en Marc Ribas, de Som Terra Som Salut i creador d’aquestes rutes. En aquesta conversa, en Marc ens ofereix una visió privilegiada sobre què podem descobrir en aquestes rutes i com podem treure’n el màxim profit.

Quines característiques úniques destacaries d’aquests itineraris en comparació amb altres rutes de senderisme?

Primerament cal destactar que tots aquests recorreguts passen molt a prop d’elements de pedra seca i aquest fet fa que ens puguem fer una idea de com era abans el Bages. Cal pensar que on ara hi ha bosc, antigament estava ple de feixes i barraques cultivades. Això ho podem veure molt bé, per exemple, a l’itinerari del Pont de Vilomara i Rocafort on, a causa de l’incendi de 2022, ha quedat a la vista la imatge del passat i ens permet veure l’entorn com havia estat, salvant les distàncies.

Quins aspectes del paisatge i la natura es poden gaudir al llarg d’aquests itineraris? Hi ha algun punt d’interès cultural o històric?

Pel que fa a natura, en alguna de les rutes podrem veure molts contrastos: zones de boscos de pins, valls estretes amb boscos més humits o petites muntanyes i tindrem unes vistes espectaculars de la Catalunya Central. Petits elements que tots sumats otorguen gran bellesa al territori. A la ruta del Pont de Vilomara, ens internem dins el terreny del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Ara és una zona que està totalment cremada, però poder veure tot el relleu de les muntanyes, valls, barraques, murs, tines… li dona un aire molt misteriós.

En l’àmbit cultural i històric destaca per exemple l’itinerari de Castellnou de Bages, que surt des del costat de l’església romànica, i on també hi ha el museu dels Maquis amb la tomba de l’últim maqui català: el Caracremada. A l’iniciar la ruta trobarem les cases del Putxot: un conjunt de cases abandonades, que ben segur que meravellarà als enamorats de les edificacions antigues i moure’s entre les ruïnes. Al recorregut del Samuntà de Súria sortim i arribem dins el nucli antic del poble, allà trobarem el castell i podem aprofitar per passejar pels seus carrers i visitar el poble.

Finalment, la ruta de Castellgalí té un altre encant a part de sortir de la plaça de l’església del poble, doncs és una ruta que és maca fer-la una tarda de primavera o de finals setembre. Una ruta on tota l’estona tenim la presència de les muntanyes de Montserrat i li dona una màgia i bellesa que només la trobes al Bages.

Quins beneficis o sinergies es poden generar entre els itineraris de pedra seca i altres aspectes de l’oferta enoturística de la ruta com poden ser els winebars, visites als cellers, allotjaments o restaurants entre d’altres?

Com he comentat abans portar un vi de la zona per fer un tast durant el camí, és una bona forma d’endinsar-te a la terra i en el vi de la nostra DO. A part d’això, us recomanaria fer una visita a algun dels cellers que estan més a prop de cada ruta. Seria la manera de complementar tota una experiència de natura, esportiva i enoturística. Hauríeu conegut una part de la terra, tot aixafant-la, suant-la i si després us podeu endinsar en com s’elabora un vi d’un dels cellers de la zona i el tasteu en mans dels productors, sentireu ben bé l’esforç i el gust autèntic d’aquell celler.

Quines recomanacions o consells tindries per a aquells que vulguin fer aquests recorreguts? Algun element essencial que s’hauria de portar?

Són distàncies no massa llargues però sempre cal portar aigua i menjar sobretot si es va amb petits. Si fa sol, sempre cal portar alguna gorra o barret i cremes per protegir-nos el cap. Amés, tot i ser recorreguts amb GPS, sempre recomano estudiar per on passen, per si les mosques. Trobareu en tots ells senyalitzacions verticals i marques, però si ens ho hem mirat abans, anirem més segurs.

Què recomanaria per fer més autèntiques aquestes rutes? Portar una ampolla de vi d’un dels cellers de la DO Pla Bages, comprar un formatge de la zona i en mig de la ruta parar a fer un mos i un beure!

Hi ha algun moment de l’any que sigui especialment recomanat per fer aquests itineraris?

Són recorreguts que són més agraïts durant la primavera, quan tot floreix i està més verd. A la tardor, però, els contrastos dels marrons, les fulles com cauen, alguna possible boira de primera hora del matí i després la sortida del sol li donen un aire típic del Bages. A l’estiu fa bastanta calor i passem per zones de valls profundes on pot fer xafogor i també zones molt obertes on no hi ha arbres. Per exemple, els recorreguts de Sant Joan i el del Pont de Vilomara si es fan a l’estiu, és recomanable en una tarda o capvespre.

Quins missatges o consells donaries als usuaris per promoure un comportament responsable i respectuós envers la natura durant els seus recorreguts?

És fàcil: sempre cal deixar l’espai millor del que ens l’hem trobat. Ja no és el simple fet de no degradar o embrutar, sinó realitzar accions positives. A Som Terra Som Salut sempre diem “Els petits canvis són poderosos” si trobem un paper o una llauna, la recollim i ens l’emportem. Amb aquesta petita acció ja estem contribuint i si 60.000 persones ho fan, són 60.000 residus menys.

Creus que els itineraris es poden fer en BTT? Algun consell per gaudir de la ruta?

La gran majoria es poden fer amb bicicleta de muntanya, però en passar a prop de patrimoni de pedra seca, cal passar per indrets geogràfics de difícil accés.

Tot i ser distàncies curtes recomanem tenir un nivell mitjà, per la irregularitat del terreny. El de Súria i el del Pont de Vilomara es podrien fer amb bicicleta, però el primer té algun tram tècnic de nivell avançat; mentres que el segon la dificultat ve pel desnivell, tot és pista però amb terreny molt pedregós. Si teniu una e-bike tot això se simplifica molt, sobretot la part física. El recorregut de Castellgalí i el de Sant Joan són més ciclables i més aptes per tots els públics.


Us convidem a unir-vos a nosaltres en aquesta emocionant exploració dels secrets de la terra. Agafa les teves sabates de senderisme o ajusta el casc de la teva bicicleta i prepara’t per descobrir la màgia de la Ruta del vi de la DO Pla de Bages. 

Trobareu tota la informació necessària a l’apartat Planifica’t del web oficial de la Ruta del Vi DO Pla de Bages. A més, podeu accedir als tracks a través del perfil de Wikiloc de Bages Turisme, on trobareu detalls addicionals i comentaris d’altres excursionistes. Aquestes eines us seran de gran utilitat per planificar i gaudir al màxim de les vostres aventures.

Els nostres camins estan oberts, i el patrimoni de pedra seca del Bages espera ser descobert.