Article de Ruth Troyano
Temps de lectura: 9 minuts
Tres veus emblemàtiques del Pla de Bages fan un retrat de present i futur dels respectius projectes enològics i de l’esdevenir de la denominació d’origen
“Artium neix el 1908 per donar sortida als excedents de vi quan el Bages estava ple de vinya. Arribem a protegir la picapoll fins al punt d’envasar-la en una ampolla de tres quarts de litre que comercialitzàvem fins i tot a Barcelona. Per cada 10 ampolles de cava que hi portàvem, n’hi afegíem una de picapoll. Això era als anys 50. Hem fet un treball intens perquè la varietat es mantingués, quan no la coneixia ningú”, explica Anna Berenguer, enginyera agrícola especialitzada en viticultura i enologia. El Celler Cooperatiu d’Artés és pal de paller del teixit agroalimentari del Bages i Anna Berenguer l’ha dinamitzat i actualitzat en els últims 16 anys, des del seu vincle emocional i professional: “El meu pare va ser enòleg de la cooperativa i el meu avi, president, als anys 40. Jo sóc una treballadora, els he vist patir en moments de daltabaixos i sempre he pensat que empènyer ha de valdre la pena”. “Ara es potencia el concepte vinya-celler-vi i les cooperatives no sé quin paper hi hem de jugar. En tot cas, ens hem reubicat i equilibrat. Tenim 100 socis però només una desena amb vinya. Paguem el raïm al preu que volen i actuem després de forma empresarial comercialitzant els vins que elaborem. Pensem, no obstant, en fórmules noves. Hem d’enllaçar el relleu generacional que no hi és perquè la majoria de socis són grans, amb la realitat i les noves necessitats enològiques. Per això volem posar a disposició de petits projectes les nostres instal•lacions a través del programa celler-compartit”, explica amb serenor.
El Celler Cooperatiu d’Artés és un dels 5 que va impulsar la creació de la DO Pla de Bages. Creuen que l’ens està consolidat però “ens falta que ens coneguin més encara, no al Bages, sinó a fora, a Barcelona, als Vallesos… Tenim molt de futur, hem fet molt bona feina, però encara hem d’acabar d’eclosionar”, comentarà Anna Berenguer. “Hem de ser flexibles però no ens hem de perdre. Cabernets i merlots ben arrelats són la nostra base, però està clar que contemplem la mandó, la malvasia de Manresa, el picapoll, el sumoll de vinya vella… No els hem de deixar escapar. Hem de conviure els més clàssics amb els més innovadors. El límit està sempre en la qualitat”. El d’Artium és un projecte de supervivència i d’adaptació, amb un punt de risc. Anna Berenguer ho té clar: “El món es divideix entre l’agressivitat i l’egoisme i la solidaritat i el fer que valgui la pena. Nosaltres estem en aquest segon bàndol”, sentencia.